//-->

Bu Pencereyi Kapat

Ayşe Şasa

Ayşe Şasa,   (d. 1941 - İstanbul),   senarist, yazar.

Ayşe Şasa, 1941 yılında İstanbul’da doğdu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okudu, 1960 yılında mezun oldu. Robert Kolej’in İdari Bilimleri Bölümü’ne devam etti(1963-1965). 1963 yılından itibaren senaristlik yaptı. Bu yıllarda kendisini Marksist olarak tanımlıyordu. Kemal Tahir ile güçlü bir dostluk kurdu ve bu dostluğun onun üzerinden derin etkileri oldu. Son Kuşlar, Ah Güzel İstanbul, Utanç ve Gramofon Avrat gibi filmlere imza attı. 1993 yılında sinemayla ilgili Yeşilçam Günlüğü adlı denemeleri yayınlandı. Bu ana kadar başından 2 evlilik geçti. İkinci evliliğini Ünlü Yönetmen Atıf Yılmaz ile yaptı.

1980 li yıllarda ağır bir psikolojik rahatsızlık geçirdi. Doktorlar şifozren tehşisi koydu. 10 yıllık inziva dönemi sırasında sinema piyasasından tamamen çekildi. Bu süreçte yanında 3. eşi olan Bülent Oran vardı. Bu dönemden sonra, düşünsel anlamda kendisini değiştirdi, daha bilimsel/sezgici bir hayat sürmeye başladı. Bu yeni yaşam tarzı, eserlerine de yansıdı. İbn Arabi ve Andrei Tarkovsky üzerinde derin düşüncelere sahiptir.


Kitapları :

  • Yeşilçam Günlüğü (ISBN: 9758719408 )
  • Düş Gerçeklik Sinema (Sadık Yalsızuçanlar-İhsan Kabil-Ayşe Şasa) (ISBN: 9753552440 )
  • Delilik Ülkesinden Notlar (ISBN: 9758719521 )
  • Şebek Romanı (ISBN: 9752635180 )
  • Vakte Karşı Sözler (Ömer Tuğrul İnançer - Ayşe Şasa - Berat Demirci) (ISBN: 9944349011 )


Filmografisi (Senaryo) :

  • Kanayan Bosna 1993
  • Her Gece Bodrum 1992
  • Hiçbir Gece 1989
  • Arkadaşım Şeytan 1988
  • Gramofon Avrat 1987
  • Merdoğlu Ömer Bey 1986
  • Ölmez Ağacı 1984
  • Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe 1983
  • Hacı Arif Bey 1982
  • Deli Kan 1981
  • Kambur 1973
  • Utanç 1972
  • Cemo 1972
  • Battal Gazi Destanı 1971
  • Unutulan Kadın 1971
  • Güllü 1971
  • Yedi Kocalı Hürmüz 1971
  • Köroğlu 1968
  • Cemile 1968
  • İlk ve Son 1968
  • Harun Reşid'ın Gözdesi 1967
  • Balatlı Arif 1967
  • Kozanoğlu 1967
  • Ah Güzel İstanbul 1966
  • Toprağın Kanı 1966
  • Murat'ın Türküsü 1965
  • Son Kuşlar 1965
  • Çapkın Kız 1963
Bugün 40 ziyaretçi (64 klik) kişi burdaydı!

Categories

  • birresim birresim
    • birresim
    • birresim
  • birresim
  • birresim
  • birresim
  • birresim
  • birresim

www.yazarvesair.tr.gg
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=